14 Ekim 2013 Pazartesi

Facebook'un Sahibi Ateist Diyenlere

Bunu söyleyenler bilimin birikimsel olduğundan bi haber kişilerdir.

Algoritma olmasaydı Facebook'u konuşmaya bile gerek yok, ne bilgisayar, ne elektronik sistemlerden söz edemezdik. Bugün kullandığımız basit bir hesap makinesi bile algoritma üzerine kurulu bir sistemde çalışır.



Algoritma sözcüğü, Özbekistan'ın Harezm, bugünkü Türkmenistan'ın Khiva kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki İran'lı alimden kaynaklanır. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanındaki algoritmik çalışmalarını kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır. 


"Hisab el-cebir ve el-mukabala (حساب الجبر و المقابلة)" kitabı dünyanın ilk cebir kitabı ve aynı zamanda ilk algoritma koleksiyonunu oluşturur. Latince çevirisi Avrupa'da çok ilgi görür. Alimin ismini telaffuz edemeyen Avrupalılar "algorizm" sözcüğünü "Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları" manasında kullanırlar. Bu sözcük daha sonra "algoritma"ya dönüşür ve genel kapsamda kullanılır.

Bugün yapılan bilimin temelini Müslüman bilim adamları atmıştır. Orta Çağ Avrupası'nda Müslüman bilim adamlarının kitaplarıyla ders veriliyordu (İbni Sina mesela). Bugün Müslümanlar gerideyse kendi suçlarıdır. Kuran'a sarılıp, hurafelerden sıyrılırlarsa iyi yerlere gelebilirler. Kuran bilime teşvik eder, okumayı emreder. 

0 yorum:

Yorum Gönder