21 Haziran 2014 Cumartesi

''Mükemmele En Yakın Denge: Evrendeki Süper Simetri''

Big Bang'den sonrası evren oluştuğu zaman mükemmel bir simetriye sahipti. Evrendeki madde ve anti-madde oranı birbirine eşitti. (%50 madde ve %50 anti-madde)

Peki bunun önemi nedir?

Madde ve anti-madde bir araya gelerek ''saf enerji'' denilen formu oluşturmaktadır. Bu enerji oldukça yüksek bir enerjidir. Evren süper simetri durumundayken galaksilerin oluşması oldukça kısa sürmüştür. Çünkü madde ve anti-madde arasında tam bir denge vardı ve bu denge bozulmadığı sürece saf enerji tam anlamıyla oluşup evren tarafından kullanılabiliyordu. İşte biz bu dengeye ''süper simetri'' adını veriyoruz. 

Yapılan araştırmalar ve süper simetri teorisine göre madde ve anti-madde arasındaki bu ilişki evrendeki en yüksek simetriye sahip olduğu söylenmektedir. Teorik fizik ile uğraşan bilim insanları süper simetriye , süper su adını vermiştir. Çünkü su , yapısı itibariyle simetri özelliğini çok iyi yansıtmaktadır. Ancak belli bir süre zarfından sonra evrendeki bu süper simetri , sebebini tam olarak bilmediğimiz bir nedenden ötürü bozulmuştur. 

Süper simetri zamanında %50 madde ve %50 anti-madde varken süper simetri dengesi bozulduğu zaman artık evrendeki madde ve anti-madde sürekliliğinde de değişiklik meydana gelmiştir. Bu değişiklik sonucunda artık evrendeki anti-madde oranında bir düşüş yaşanmıştır ve evrendeki madde oranının sayısı hızla yükselmiştir.

''Evrendeki Süper Simetri Neden Bozuldu?''

Bununla ilgili birçok teori ve öngörü var. Ancak en çok kabul gören teoriler ''Mikro ölçekli kara delikve Higgs bozonu''dur. Şimdi bunlar üzerinde biraz detaya inelim.

Mikro ölçekli karadelik teorisine göre Evren süpersimetri durumundayken anti-madde kanadında oluşan mikro (küçük) ölçekli bir karadelik , anti-maddelerin birçoğunu içerisine çekti ve böylece evrendeki süpersimetri değişerek anti-madde oranında büyük bir azalma meydana geldi. Tabi bunun üzerinde bazı çalışmalar var ama henüz kesin bir sonuca varılabilmiş değil.

İkinci bir teori ise Higgs Bozonu. Bu teori , mikro ölçekli karadeliklere nazaran daha geçerli olduğu düşünülmektedir. Evren süpersimetri durumundayken Higgs alanı oluşuyor ve oluşan bu Higgs alanı üzerinden geçen parçacıklar kütle kazanarak maddeye dönüşüyor. Böylece evrendeki madde oranı artıyor ve anti-madde oranında bir düşüş meydana geliyor.



Alıntı : http://www.bilimedair.net/2013/07/mukemmele-en-yakn-denge-evrendeki-super.html

0 yorum:

Yorum Gönder