21 Haziran 2014 Cumartesi

Fizik Paradoksları: Fizikçiler Kendilerini Kandırmayı Sever

Başlık her ne kadar başına buyruk ve hoyratça olsa da gerçekleri yazıp halkı kandırmamak gerek diye düşünüyorum. Evrende dört temel kuvvet vardır. Bu kuvvetler sırasıyla (Güçlü'den zayıfa doğru)

1. Güçlü Çekirdek Kuvveti (Güçlü Nükleer Kuvvet)
2. Elektromanyetik Kuvvet (Elektromanyetizma)
3. Zayıf Çekirdek Kuvveti (Zayıf Nükleer Kuvvet)
4. Kütleçekimi

Güçlü çekirdek kuvvetinin ana parçacığı olan ''gluon'' atomların çekirdeğini oluşturan parçacıkları (proton ve nötronları) birbirine bağlar ve proton ile elektronların etkileşmesini sağlar.

Elektromanyetik kuvvet ise adı üstünde''Elektrik'' ve ''Manyetik'' kuvvetlerin etkileşimi sonucu oluşmuştur. Elektromanyetik kuvvetin temel parçacığı ''foton'' dediğimiz yapıdır. Foton aynı zamanda ışığın temel taneciğidir.

Zayıf çekirdek kuvveti ise protonu ve nötronu oluşturan parçacıkların (proton - kuark , nötron - lepton) etkileşimini sağlar. Zayıf çekirdek kuvvetinin ise ana parçacığı ''bozondur.''

Sıra geldi dördüncü ve en zayıf kuvvetimiz olan kütleçekimi kuvvetine. Her madde kütlesi oranında bir başka maddeyi çeker. Maddeler arasında etki-tepkiyi oluşturur. 

Peki buraya kadar bir sorun yok ama benim atladığım bir şey var...
Kütleçekiminin temel parçacığı nedir?

Gördüğünüz gibi her kuvvetin bir parçacığı var. Fizikçiler ise gayet düz bir mantık kullanıp ''o zaman kütleçekiminin de bir parçacığı olması gerek'' diye düşünmüştür ve varlığını keşfedemediğimiz soyut (sanal) bir parçacık olan ''gravitonu'' ileriye sürmüştür.

Graviton denilen parçacığı ileriye sürerek ''kütleçekiminin mantığını'' , ''kütleçekimi üzerine formül ve denklemleri'' çok daha iyi bir şekilde açıklayabiliyoruz.

'' Peki bu parçacık var mı? '' sorusu büyük bir paradokstur. Fizikçiler her ne kadar bu parçacığın olduğunu öne sürse de bu parçacığın keşfi , ölçümleri ve yoğunluğunu tam olarak hesaplamak olanaksızdır.

Son olarak bu sanal parçacık ''Evrenin işleyişini'' açıklayan ve Einstein'ın bütün formüllerini,teorilerini içerisinde barındıran Görelilik Kuramı'nın en önemli parçalarından biridir.




Alıntı : http://www.bilimedair.net/2013/06/fizik-paradokslar-fizikciler.html

0 yorum:

Yorum Gönder