10 Kasım 2013 Pazar

Aynaları Hiç Düşündünüz mü? Derinlik Sadece Bir Algı mı?


Şu anda monitörünüzle aranızda belli bir mesafe var değil mi? Bundan birçok kişi emindir.Ama modern bilime göre bu bilgi yanlış! Dış dünya denilen yerde derinlik yoktur, derinlik tamamen beyinde oluşan bir histir. Peki iki boyutlu dış dünyayı nasıl olurda üç boyutlu olarak algılarız?

Bir gözümüze gelen görüntüler aslında iki boyutludur. Şöyle düşünebiliriz, tek gözde belli bir açıdan gelen bir fotoğraf vardır. Aynı şekilde diğer gözde de biraz daha farklı bir açıdan gelen başka bir fotoğraf vardır. Tek cismin iki farklı açıdan fotoğrafını çekmek gibi.. İşte beyin bu iki fotoğrafı mükemmel şekilde birleştirir ve görüntüyü üç boyutlu hale getirir.
***
Tek gözünüzü kapatın ve kollarınızı uzatarak işaret parmaklarınızın uçlarını birbirine değdirmeye çalışın. Genel olarak bunu yapmakta zorlanırız. Bunun sebebi beyne iki boyutlu görüntü geldiği için derinlik hissi oluşması zorlaşır ve parmaklarımızı aynı hizaya genellikle getiremeyiz. Başarabildiğimiz zamanlarda olur tabi ki, bunun sebebi el alışkanlığı ve derinlik hissini oluşturan başka etmenlerinde varolmasıdır.
Son zamanlarda üç boyutlu filmlerde çekilmeye başlanmıştır. Bu filmlerin çekim yöntemi şöyledir. Aynı sahne iki faklı açıdan kayda alınır ve iki projeksiyon cihazından tek perdeye yansıtılır. özel gözlüklerle bakıldığında görüntü üç boyutlu olarak algılanır.

 Gelelim ayna örneğine. Bu hepimizin hergün muhatap olduğu fakat genelde düşünülmeyen bir konudur. Aynanın iki boyutlu olduğuna itiraz edecek hiçkimse yoktur. Peki ayna iki boyutlu olduğu halde aynaya baktığımızda derinliği nasıl hissederiz? İşte bu çok önemlidir..
Çünkü:
Derinlik hissini oluşturan etmenlerden bazıları şunlardır: yakındaki cisimlerin renkleri güçlü, uzaktakilerin ise soluktur; üst üste binmiş cisimler birinin önde birinin arkada olduğu izlenimi uyandırır, yakınımızdaki cisimler büyük uzaktakiler küçüktür.. bunlar ve bunlar gibi ayrıntılar derinlik hissini oluşturur. İşte aynalarda görüntüyü aynen yansıttığı için bu kuralların hepsine mükemmel şekilde uyulmuş olur ve derinlik algısı tam olarak oluşur.

>>> Sen yücesin, bize öğrettiğinden
başka bizim hiçbir bilgimiz yok. Gerçekten Sen, her şeyi bilen,
hüküm ve hikmet sahibi olansın.
(Bakara Suresi, 32)

0 yorum:

Yorum Gönder