22 Kasım 2013 Cuma

Algoritmanın Önemi ve Mucidi

Tüm bilgisayar mantığının altında yatan algoritma mantığının bir Müslüman Türk bilim adamı geliştirmiştir

(İslam ile yada dinler ile bilim çelişmez.)

BBC'nin "Dünya Tarihi" belgeseline göre tüm bilgisayar mantığının gerisinde yatan "algoritma" (algorithm) teriminin mucididir.

İlk önce Algoritma nedir ondan bahsedelim
Teknik olarak bir tanım yapacak olursam algoritma , Bilgisayarda gerçekleşen işlem veya işlemlerin hangi sırada ve düzende gerçekleşeceğini belirleyen plandır

Algoritma bir problemin çözümünde izlenecek yol anlamına gelir. Tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanmaktadır. Algoritma bilmeden gerçek manada bir programcı olamazsınız.
Ayrıca Matematikte sayılarla yapılan her türlü hesaplamanın sistematik metoduna verilen genel isimdir.

Fakat teknik tanımdan uzaklaşıp gerçek hayatla bağdaştıracak olursak algoritma hayatımızın herhangi bir anında yapmayı düşündüğümüz ve bunun için kafamızda tasarladığımız plandır.Örnek verecek olursak bir günü çok sade bir algoritmasını yapacak olursak gerçekleşme sırasına göre olayları sıralarız.
1.Uyan
2.Kahvaltı Et
3.İşe Git
4.Öğle Yemeği Ye
5.Eve Gel
6.Tv İzle
7.Uyu

Algoritma ile bir çok yazılım programla dili hazırlanabilir.Bunlar Günümüzde yaygın olan biraz teknik konuşacak olursak c# c+ c++ java gibi programlama dillerinin temelini oluşturur.Bu yazılım dilleri ile şuan günlük hayatta birçok teknolojik alet kullanmaktayız.Örneğin;Şuan kullandığınız internet tarayıcınızdan tutun tablet bilgisayarlara dokunmatik telefonlara kadar.
Gelgelelim bu işin serüvenine.

MS 780 – 850 yılları arasına Bağdat'ta yaşamış Türk kökenli İslam bilgini el-Harezmi'nin (Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el-Harezmi) adının Latince söylenişidir.

Matematik ve Astronomi uzmanı olan el-Harezm, Cebir'in de kurucusudur.

O günkü teknoloji ile dünyanın çapını bugün hesaplanandan birkaç kilometre farkla hesaplayan e-Harezm, algoritmanın da isim babasıdır.

Belgesel diyor ki "Unutmayın, elinize ne zaman bir akıllı telefon alsanız, içerisinde bu İslam bilgini vardır"

O kişide "Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi" dir.

Yaratan Rabbinin adıyla oku! Diyerek başlayan bir kitab tabi ki de bilime önem verir.
ayrıca .

--"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"(Zümer suresi 9. ayet)

0 yorum:

Yorum Gönder