14 Ağustos 2013 Çarşamba

ŞU ÇILGIN ARILAR



Arılar bilim adamlarından daha net matematiksel hesap mı yapıyorlar?



Bal arılarını inceleyen bilim dünyasında böyle bir ilginç olay yaşanmıştır. Yapılan ölçümlerde arıların petek inşa ederken petek yuvalarının dibindeki açıların 109 derece 28 dakikalık ve 70 derece 32 dakikalık açı boyutundan kullandığı anlaşılmıştır.






Arıların peteklerini birleştirme açılarını hesaplayan Konig adlı matematikçi arıların kullandıkları iki açının en mükemmel uyğunluğundakı ölçülerden 0.02 derecelik bir hata gösterdiğini hesaplamıştır ve Konig bu amaca hizmet edecek en uygun açıların 109.26 ve 70.34 olmasının gereğini iddia etmiştir. Kısacası Konig arıları yanlış çıkarmaya çalışmıştır.




Bir başka Colin MacLaurin adlı İskoçyalı matematikçi ise Konigin bu izahlarınından tatmin olmamış yeniden hesaplamalar yapmıştır. Sonunda şu sonuca varmıştır: Konig ve ekibi logaritma tablosunda yapılan küçük bir hata nedeniyle 0.02 derecelik hata oluşturacak yanlış hesaplama yapılmış

Kısacası, anlaşıldı ki, arıların ördüğü peteklerde hiçbir yanlış yoktur. 0.02 derecelik hata arıların değil, bilim adamlarının hatasıdır.




Allah arıların diğer tüm canlılar gibi O'nun vahyi ile hareket ettiklerini ayetlerinde şöyle açıklıyor:

"Rabbin bal arısına vahyetti:" Dağlardan, ağaçlardan ve (insanların) kurdukları çardaklarda kendine evler edin. "(Nahl Suresi, 68-69)

0 yorum:

Yorum Gönder